1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ölands första escape room

Öland har fått sitt allra första så kallade escape room. På lördagen premiäröppnade Christer och Kristoffer Sten detta aktivitetsrum i sin lada i Löttorp. De hoppas nu att många ska vilja boka upp sig för det spel som ett escape room innebär.
Christer och Kristoffer Sten ser fram emot att ta emot besökare som vill spela spelet Drängstugan i deras escape room i sommar.
Foto: Carin Svensson

Ladan på familjens gård hade stått tom ett antal år och när Christer Stens syster kom hem från en resa och berättade om spelet ”escape room” så tyckte han att det kanske kunde vara en bra idé för ladan.

Ett så kallat escape room innebär enkelt uttryckt att deltagarna, ofta en mindre grupp, går in i ett rum och ska hitta ett antal ledtrådar. Via upplåsande av lås och fynd av nya ledtrådar leder de fram till ett slutmål samt en nyckel så att de kan komma ut ur rummet.

Christer och hans son, Kristoffer Sten, kommer från och med den här helgen att erbjuda detta spel i Löttorp. Deras escape room är alltså inrymt i den gamla ladan, som nu är omgjord och inredd för ändamålet. Spelet i deras rum heter Drängstugan. Historian som spelet bygger på handlar om att gårdens dräng har fått sparken från sitt jobb och flytt platsen. Kvar är hans saker och hans sista lön. Dessa ska deltagarna i spelet "hämta” och genom de ledtrådar som finns i rummet sedan ta sig ut innan bonden kommer hem. De har en timme på sig.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

– Det är omkring tjugofem ledtrådar och åtta-tio lås härinne, säger Christer.

I ett kontrollrum sitter Christer eller Kristoffer och följer deltagarnas aktiviteter i rummet via kameror och kan, om deltagarna frågar efter det, ge viss hjälp i fråga om ledtrådarna.

– Men då får de tidstillägg, säger Christer, så hjälpen är alltså inte gratis.

Antalet deltagare rekommenderas vara tre till sex personer åt gången men man kan även vara två eller upp till åtta. Christer och Kristoffer har provat spelet och dess utmaningar på frivilliga grupper inom familj- och vänskapskretsen, för att se att det blir ett bra spel.

– Vi har också haft ungdomar från fritidsgården i Borgholm här, säger Kristoffer.

Drängstugan kommer att vara öppen för bokning dagligen i sommar och de som vill boka en timmes spel i rummet hittar bokningsinformation på hemsidan escapefarm.se.

– Vi kommer att annonsera samt synas i sociala medier och via flyers på campingar, säger Christer och Kristoffer.

I Drängstugan ska deltagarna hitta ledtrådar, låsa upp lås och hitta ännu fler ledtrådar för att hinna ut innan ”bonden kommer hem igen”.
Foto: Carin Svensson