1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Öländska Kaggelever åker på praktik i Skottland

Sex unga elever från Öland som går på Lars Kagg-gymnasiet i Kalmar åker om några dagar till Skottland. Där skall de göra studiebesök och praktik på verkstäder och i salonger.
Pontus Lindqvist från Skogsby, Joel Olsson från Vickleby, Axel Hörlin från Färjestaden, Alfons Svendsén från Algutsrum och Elias Börjesson från Algutsrum är några av dem som åker till Skottland för praktik i två veckor. Saknas på bilden gör Emmy Johansson från Färjestaden.
Foto: Maria Wiell

Åtta killar från fordonsprogrammet och tre tjejer från hantverksprogrammet på Lars Kagg åker tillsammans till Livingstone i Skottland. Det är tredje gången som elever från Kalmar åker till Skottland för att sedan ta emot elever här hemma.

– Det är en utbytesverksamhet där vi lär av varandra och får erfarenheter från de olika arbetskulturerna som vi har, säger Magnus Svensson som är lärare på fordonsprogrammet.

quote
Den stora skillnaden mellan Sverige och Skottland är arbetsmiljön.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Liknande utbyten har man gjort i många år, det började med Nicaragua, sedan blev det skolor i Tyskland och England. Sedan några år är det alltså Skottland som är resmålet.

– När vi hörde av oss till dem nappade de direkt på idén, säger Maria Fröjd Engström som är projektledare och den som söker medel från bland annat EU för att bekosta resorna.

Elever från fordons- och hantverksprogrammet på Lars Kaggskolan åker till Skottland tillsammans med sin lärare Sofie Magnusson (tvåa fr v) och projektledare Maria Fröjd Engström (t h).
Foto: Maria Wiell

Resorna till de olika länderna och skolorna görs för att få ta del av arbetskulturen på andra håll, att se och lära. Men även för att dela med sig av det som är den svenska vardagen.

– Den stora skillnaden är arbetsmiljön, säger Sofia Magnusson som är lärare på hantverksprogrammet och nämner både inomhusklimatet som ergonomi.

Från Öland deltar sex elever och alla ser fram mot den två veckor långa praktikresan, då de skall vara på olika verkstäder och delta i arbetet. De bor i privatfamiljer vilket innebär att perioden även blir en språkträning.

– Vi gillar att spela spel så engelskan blir inget problem, säger Alfons Svendsén som bor i Algutsrum.

Magnus Svensson är lärare på fordonsprogrammet.

– De här resorna är väldigt värdefulla. Vi har varit med om att någon elev har fått erbjudande att komma tillbaka sedan han hade fullföljt sina studier här hemma.

quote
Vi gillar att spela spel så engelskan blir inget problem.

Utbytet med skolan i Skottland har under de tre åren fungerat utmärkt men Magnus är orolig för vad som skall hända när Storbritannien lämnar EU.

– Men jag skall slåss för att vi skall kunna fortsätta. Det kan finnas andra pengar att söka om vi inte kan få EU-bidrag i fortsättningen.