1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Maria Wiell: Övergiven

Ingen skall behöva känna sig övergiven. Visst är det en fin tanke. Ingen skall behöva känna sig övergiven. Förbrukad, Omodern. Nej, det finns hopp. Vi kan förändra. När vi vill. När vi orkar.
Har flera gånger åkt förbi denna något slitna arbetshäst. Till slut kände jag mig tvungen att stanna till och fota den innan den försvinner. Jag tycker den är ett konstverk som borde bevaras för eftervärlden i precis det skick den just nu befinner sig. Den borde skyddas från fortsatta rostangrepp, bevaras och ställas ut på lämplig plats som ett konstverk, skriver veckans Ögonblicksfotograf.
Foto: Ulf Kvarnmalm

Risken med fina tankar är att de blir just det. Tankar. Det är längre till verkligheten. Det är helt enkelt svårare att uppnå det vi tänker. Hur kan vi någonsin tro att det skall vara möjligt att åstadkomma en situation, ett liv, där ingen känner sig övergiven.

Nej, dit kan vi aldrig komma. Ingen av oss kan styra en annan människas känsla.

Ingen av oss kan garantera att inte någon annan skall känna sig övergiven. Men vi kan hjälpa till att skapa ett så gott liv som möjligt. Att göra vad vi kan för att skapa mening och innehåll i livet, både för oss själva och för dem vi har runtomkring oss.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

quote
Den största ensamheten - att inte finnas i någons tankar.

Någon sa häromdagen ”Jag började hälsa på dem jag mötte på trottoaren, och nu börjar flera göra likadant. Och vi har börjat se varandra på ett helt nytt sätt.”

Tänk så enkelt. Räta på nacken, möt blicken hos den du möter, säg ett enkelt hej eller ge en vänlig nickning. ”Här är jag, där är du, tillsammans är vi vi.”

Någonstans i din närhet sitter det kanske en människa som känner sig övergiven och ensam. Du kan ändra på det genom att ta telefonen och byta några ord. Det kan göra hela dagen. Och flera dagar därtill.

Ingen skall behöva känna sig övergiven. En fin tanke. Önskar att det kunde bli verklighet för fler.

Så kan din medmänniskans värde vara – värdigt.

Gick jag allena

Men gick jag allena i många de mil
dit oron kallade mej
förglömde jag då dessa många de mil
för en halvfjärdings väg med dej?
Det gjorde jag ej - blir mitt klumpiga svar,
nej, faktiskt det gjorde jag ej.
Men en vackrare väg jag ej vandrat har
än en halvfjärdings väg med dej.
Nils Ferlin (ur Kejsarens Papegoja, 1951)