1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ica-butikens konkurs: ”Det är först när man ställs inför faktum som tomrummet öppnar sig”

Det kom väl inte direkt som någon chock. Men det är egentligen först när man ställs inför faktum som tomrummet öppnar sig
Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström lider med ICA-handlaren Torbjörn Arvidsson som kämpat i motvind det senaste året.
Foto: unknown

Vi kan dividera i evigheter om det är Cementa som är skyldiga till att ICA i Södra Möckleby nu går i konkurs. Det kommer finnas människor som till förbannelse försvarar allt vad Cementa gjort och inte gjort.

Fenomenet känns igen från Norrmalmstorgsdramat där de gisslantagna sympatiserade mer med Clark Olofsson och Janne Olsson än med polisen.

Men Cementas nedläggning är inte hela sanningen. Det finns flera. ICA i Södra Möckleby har dragits med lönsamhetsproblem i ett par år, det har synts i ICA-koncernens sifferstatistik.

Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Orsaken till lönsamhetsproblemen hänger även ihop med befolkningsunderlaget och hur köptrogna de är.

Södra Möckleby har heller inte den sommarutvecklingen som exempelvis ICA i Grönhögen, där fritidshusägare, golfare, seglare och fågelskådare bidrar till att säkra året runt-affären.

Den närmaste tiden väntar också omfattande ombyggnationer för de allra flesta butiker som inte redan gjort det, detta i och med nya betydligt hårdare miljökrav på bland annat kyl- och frysdiskar.

Jag lider med ägaren Torbjörn Arvidsson, har alltid haft lätt att språka med honom. Någonstans har jag väl anat att affären blivit som något av ett ok för honom att bära. Om konkursen kan föra något med sig så är det en förhoppning om att han kan göra en nystart med något annat. Men det gäller ju också de fyra andra som står uppsatta på butikens anställningslista.

Vi vet nu inte vad som händer med affären i Södra Möckleby. Alldeles säkert har ICA-koncernen sett över möjligheterna till att låta någon annan handlare ta över.

Kanske finns det någon utanför ICA-familjen som vill eller kan ta över affären? För annars kommer det att bli väldigt tomt i Södra Möcklebys centrum.

Cementa, Ica-butiken...det är klart att saker och ting läggs samman. Att det blir som en negativ spiral för Södra Möckleby, typ vad kommer härnäst?

Då är det bra att Kraftsamling Sydöland påvisar vad som faktiskt har gjorts sedan Cementas nedläggning och vad som de fakta är på gång.

Det är viktigt visa att Södra Möckleby inte stänger butiken för gott, ursäkta uttrycket en dag som denna, även om Ica-affären går i konkurs.