Så blev första skörden – ”Från nagelbitare till något positivt”

Bönderna kan andas ut. Nu är den första skörden bärgad och för de flesta blir den bättre än förväntat.
Föra några veckor sedan var det stor oro bland bönderna men sedan kom regnet och skörden blev till slut över förväntan.
Foto: Braastad, Audun

Förra årets torka var ett hårt slag för bönderna och under året har många fått brottas med foderbrist. En del har exempelvis fått köpa dyrt foder utomlands för att klara sig.

Därför var det otroligt viktigt att den första skörden skulle bli bra. På grund av vårens torka var många oroliga men den senaste månadens nederbörd gjorde susen.

– Rent överlag verkar det vara över förväntan. Backar vi bandet några veckor såg det inte alls bra ut med tanke på vårens torka. Från nagelbitande oro har det vänt till något positivt, säger Roger Gustafsson, ordförande LRF Mörbylånga kommungrupp.

Roger Gustavsson, ordförande i LRF Mörbylånga.
Foto: unknown

Men det är också stora skillnader på hur mycket skörd vallarna har gett.

– En del körde upp vallen tidigt och har sått nytt vilket var bra. För de gamla vallarna fick ta stryk förra året och har inte gett mycket i år, det har varit mycket ogräs. En del tog första skörden och plogade sedan upp för att så majs eller helsäd för att på det sättet få två skördar med olika grödor.

Hur är läget nu?

– Vi ska vara nöjda och det här var en otroligt bra början. Men vi kan inte andas ut, det krävs fler bra skördar för att lindra förlusterna efter förra årets torka.

Även på norra delen av Öland ser skördarna bra ut.

– Det är över förväntan men jag vet inte hur det ser ut näringsmässigt, där kan det nog variera en del. Det har varit en lång skördeperiod där det har använts olika strategier. En del har exempelvis varit tidigt ute för att de behövde foder medan andra har kunnat vänta och då satsat på kvantitet före kvalité och vissa har haft en normal skördestrategi, säger Caroline Eriksson, ordförande LRF Borgholm kommungrupp.

Generellt beräknas andraskörden börja fem veckor efter den första. Nu ser förutsättningarna väldigt bra ut.

–  Regnet som kom nu är bra. Sedan hoppas vi att det blir omväxlande väder med sol och regn. Om temperaturen sedan ligger på mellan 20-23 grader så är förutsättningarna optimala.

Hur är stämningen nu hos dina kollegor?

– Alla är nog lite lättade för det är bättre i år jämfört med samma period förra året. Även om man kommer att behöva köpa foder och halm så är förutsättningarna mer normala i år eftersom det har varit bra skördar i hela landet.

Läs mer

Öland

Chrous Mixtus ser fram emot Amerikakväll

Chorus Mixtus hade på måndagskvällen sitt årsmöte i Cirkelhuset i Löttorp. Det hanterades elegant av kvällens ordförande Johan Barkevall.

Öland

Ilkos missräkning: ”Klent resultat, ändå plus”

Efter flera goda år i följd gjorde Borgholm en ekonomisk dip 2019.

Öland

Börskrönika: Europas börser / börjar nu falla

För ett par decennier sedan gick en våg genom näringslivet, företagen skulle binda så lite kapital som möjligt i lager. ”Just in time” var slagordet. Istället skulle transporter ila från underleverantörer till sammansättningsfabriker med rätta komponenter i exakt tid - så sent som möjligt men alltid i tid.

Öland

Peter Boström: ”Vi har faktiskt Kalmar att tacka för att vi är vi!”

Det är tur att vi har Kalmar. Kalmar är på något sätt det som förenar oss ölänningar.

Insändare

Insändare: Olagligheter kring kooperativt äldreboende?

Politiken är överens om behovet av ett nytt särskilt boende i Mörbylånga kommun. Men vänstermajoriteten har fastnat för ett koncept med kooperativa hyresrätter (KHR), som en marknadsaktör har presenterat för dem. Nu vill man att fullmäktige ska besluta om upphandling av en ”samarbetspartner”, som bland annat ska bilda en ekonomisk förening för byggnation och drift av ett särskilt boende om 48 platser.

Öland

Personal på äldreboende avstängd: Knäade och tvingade ner äldre på golvet

När en boende på ett äldreboende i Mörbylånga kommun lyfte en knytnäve och knäade en personal gick denne till motattack. Det slutade med att två arbetskamrater fick ingripa för att rädda situationen.