Gräsbrand i Övra Vannborga – ”Chanslösa utan lantbrukarna”

Vid 10.49 fick SOS Alarm in ett larm om en brand i Övra Vannborga norr om Köpingsvik. Enligt de första uppgifterna handlade det om en skogsbrand men det var en åker som brann.
Vid 10.49 på onsdagen larmades om en skogsbrand i Övra Vannborga.
Foto: Carin Svensson
Foto: Carin Svensson

Brandmän från Löttorp, Runsten och Borgholms brandstationer är på plats för att bekämpa den.

– Vi har inte fått så mycket information än så länge men det brinner på två hektar i skog och mark, säger Karl Ekstrand, på Trygghets- och larmcentralen i Kalmar.

Foto: Carin Svensson

Ölandsbladets reporter Carin Svensson är på plats. Branden är väster om 136:an i närheten av vindkraftverken. Det blåser kraftigt mot sydväst.

– Det är rätt mycket rök och tjock rök bitvis. Det blåser mot sydväst och några bybor uppger att de är oroliga för att det ska spridas till sommarstugor i närheten. Räddningstjänsten är på plats och traktorer kommer med vattentankar för att bistå deras arbete, säger hon.

Jonas Mårtensson, som är räddningschef i beredskap, har precis kommit till platsen och enligt honom är det ingen skogsbrand.

– Det brinner på en åker och på grund av blåsten sprider den sig fort mot sydväst. Jag vet ännu inte om några hus är hotade, säger han.

Ny uppdatering vid klockan 12:43

Det pyr fortfarande och uppstår punktbränder men räddningstjänsten har nu branden under kontroll.

– Nu ser det bra ut, vi har begränsat det helt norrut och österut. Det har dragits mot vattnet men vi har lyckats stoppa fronten i sydväst. Med tanke på vinden och torkan har det gått väldigt bra, säger Jonas Mårtensson.

– Det är cirka två hektar som har brunnit men det är svårbedömt eftersom den har gått över vägar.

Några skador?

– Det har inte varit några personskador.

Räddningstjänsten kommer nu bland annat att ställa ut vakter och blötlägga mark runt omkring.

Orsaken till branden är troligtvis höslagning.

Vid klockan 16.55 var räddningstjänsten nöjda med läget.

– Det ser bra ut, det pyr på några ställen men jag bedömer att det inte finns någon spridningsrisk. Vi kommer nog att lämna över det inom en timma, säger Jonas Mårtensson.

Ni lyckades snabbt få kontroll på branden trots blåsten...

– Det är väldigt mycket tack vare lantbrukarna som har kört med sina stora vattentankar. Utan dom hade vi varit chanslösa.

Bönderna i närheten hjälpte till med vattentankar.
Foto: Carin Svensson
Foto: Carin Svensson
Foto: Carin Svensson
Foto: Carin Svensson
Foto: Carin Svensson

Läs mer

Coronavirus

Corkovic: ”Situationen är allvarlig - inte läge att åka till Öland”

Borgholms starke man Ilko Corkovic vädjar till alla att inte resa till Öland. Samtidigt poängterar kommunen att de som redan är här självfallet ska få vård om de behöver det.

Öland

Henric Borgström: ”För tidigt att tro att den ekonomiska krisen är över

För två veckor sedan 23 mars noterade Stockholmsbörsen årets botten nästan minus 30 procent från årsskiftet. Nu har det gått fyra veckor sedan det kraftiga börsfallet inleddes och börskurserna ligger fram till måndagsförmiddagen cirka 20 procent minus hittills i år.

Öland

Årsmöte med radioamatörer

Ölands Radioamatörer, SK7RN har hållit sitt årsmöte i IOGT-NTO-lokalen i Borgholm. Erik Nyberg, Böda, är omvald ordförande.

Öland

Historia och blues på berättarkväll

Som ett första evenemang i en ny satsning bjöd Annica och Jörgen Hedman, Föra trädgård, in till en berättarkväll med mat, historia och bluesmusik. Lokalen var fullsatt och publiken avnjöt soppa, wraps och kaffe med efterrätt medan Jörgen Hedman och Jan-Henrik Fallgren berättade, spelade och sjöng.

Coronavirus

Per Lublin: ”Stoppa påskfirarna vid Ölandsbron”

Per Lublin vill stoppa påskfirare när de kommer till Ölandsbron. Det skriver han i en interpellation till Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S).

Öland

Byggnads efter gränspolisens tillslag: ”Det är människohandel”

Gränspolisens tillslag på en byggarbetsplats i Borgholms kommun avslöjade illegal arbetskraft.