Skolchefen vill lägga ner ”fritids” i Alby

Tillsammans med rektor och föreskolechef i Gårdby vill skolchefen i Mörbylånga kommun flytta fritidsverksamheten i Tanneförskolan i Alby till Gårdby skola. Föräldrarna protesterar och vill att barnen skall få ha sin fritidsverksamhet i Alby.
Idag är nio elever inskrivna i fritidsverksamheten i Alby. Bilden kommer från ett annat sammanhang.
Foto: Bass Nilsson

Sedan 2004 har barnen som bor i området runt Alby och som går i Gårdby skola haft sin fritidsverksamhet på Tanneförskolan i Alby. Nu vill skolchefen David Idermark ändra på det. Enligt ett förslag skall MBL-förhandlingar hållas och beslut fattas på måndag den 17 juni. I fortsättningen skall fritidsverksamheten vara i Gårdby för alla barn på skolan. Orsaken är bland annat brist på lokalyta i Alby, enligt förslaget till beslut.

– Det är också så att skollagen säger att en elev skall erbjudas utbildning vid fritidshem vid eller så nära som möjligt den skolenhet där elever får sin utbildning, säger David Idermark.

I förslaget framgår att barnantalet i Tanneförskolan kommer att öka från 15 till 18 barn i höst vilket innebär att det finns behov av större lokalerl. Samtidigt räknar man med att fritidsverksamheten kommer att ha 6 elever inskrivna, idag är det 9.

David Idermark är skolchef i Mörbylånga kommun. Han föreslår att fritidsverksamheten vid Tanneförskolan i Alby skall läggas ner och flyttas till Gårdby där barnen går i skola.
Foto: Maria Wiell

En konsekvens av förändringen är, enligt David Idermark, att eleverna får en mer varierad utbildning i fritidshemmet om det är förlagt till Gårdby.

– Fritidsverksamheten i Gårdby är mer utvecklad för eleverna både vad gäller barnantalet och personalen.

Men han anger också att föräldrarna får längre att köra för att hämta sina barn.

Oscar Werninge är en av föräldrarna i Alby. Han tillsammans med de övriga är oroliga och upprörda.

– Det handlar om miljön, tillgängligheten på landsbygden och om ekonomi för familjerna. Flyttar fritidsverksamheten får familjer som bor exempelvis i Mellby åka 8 mil varje dag för att hämta sina barn, säger Oscar.

David Idermark konstaterar att de barn som bor längst bort från Gårdbyskolan har närmare till Alunskolan i Södra Möckleby. ”Och eftersom vi har fritt skolval skulle familjen mycket väl kunna välja Alunskolan. Det går ju bussar även dit.”

Oscar Werninge och övriga föräldrar är oroliga för att den här förändringen kan vara första steget till att även lägga ner förskolan.

– Det här gör inte att landsbygden blir attraktiv för människor. Vi menar att det inte är några problem med lokalerna, det handlar nog mer om att saknas utbildad personal. Men vi upplever inte att kommunen överväger nackdelarna som en flytt skulle innebära. Man ser bara sin egen verksamhet utan att se helheten i kommunen.

I förslaget till beslut, som skall MBL-förhandlas innan det definitivt beslutas på måndag, skriver David Idermark att personalen på Tanneförskolan är positiva till att fritidsverksamheten flyttas.

Läs mer

Coronavirus

Hjärteslantar till 30 föreningar som hjälper äldre och sköra

Ölands bank kommer att tillsammans med kommunerna stötta många föreningar på ön som arbetar ideellt för att stötta ensamma och äldre som vill ha hjälp med att handla och uträtta andra ärenden.

Coronavirus

Silverlinjen om pausen: ”Inget val”

Tvärnit i kundunderlaget - därför ställer Silverlinjen in körningarna från och med måndag.

Öland

Drogade och våldtog exfrun - döms till åtta år i fängelse: ”Överbevisad”

Den 45-årige ölänning som stått åtalad för sex grova våldtäkter, grovt sexuellt tvång vid ett tillfälle, flera fall av kränkande fotografering, ofredande och dopningsbrott döms till ett åtta år långt fängelsestraff.

Öland

Byggnads efter gränspolisens tillslag: ”Det är människohandel”

Gränspolisens tillslag på en byggarbetsplats i Borgholms kommun avslöjade illegal arbetskraft.

Öland

Ledare: ”Allt det du och jag gör har betydelse!”

De senaste veckorna har visat varför jag älskar Öland och ölänningarna. Vi bryr oss faktiskt om varandra!

Öland

Börskrönika: Telebolag klarar nedgången bättre

Landets vid sidan om Ericsson mest spridda aktie, Telia med ca 400 000 direkta ägare, sänker förslaget till utdelning från 2:45 till 1:80 kr. Dessa 60 öre i minskad utdelning innebär att Telia får 2,7 miljarder kr mer i kassan.