SM-tävling med drag och kraftmätningar

Under en dag kommer mullret av motorer att ljuda över den annars stilla betesmarken. Efter 30 år är traktorpulling tillbaka på Öland, och då med SM-deltävlingen Axima Power Pull. ”Det blir väldigt häftigt, och lockar mycket barn”.
Ulrica och Christian Rudén tar traktorpullingen till Öland och Bettorp, med SM-deltävling och shower.
Foto: Malin Edeborg

Det som vanligtvis är en betesmark i Bettorp, förvandlas till något helt annat under Skördefestens lördag eftermiddag. Då ska upp emot 50 traktorer tävla i årets näst sista SM-deltävling i traktorpulling.

Som det svengelska namnet avslöjar, handlar sporten om att en traktor drar ett släp bakom sig. Släpet har en stor platta fram, och hjul bak. Ovanpå ligger en vikt, som hjulen för framåt när traktorn drar släpet. Detta gör att släpet blir tyngre och tyngre ju längre fram på banan som traktorn kör. För traktorföraren handlar det om att komma så långt som möjligt innan fordonet stannar av tyngden.

Tävlingen arrangeras av paret Christian och Ulrica Rudén. De bor i Mörlunda, Hultsfreds kommun, men har vistats hos släkt på Öland varje sommar sedan långt tillbaka. Christian har tävlat i traktorpulling sedan 1989, och körde faktiskt sin första tävling på Öland.

– Jag var 19 år och tävlingen arrangerades i ett stenbrott utanför Borgholm. Vi höll på -89, -90 och -91 men sen tog det slut.

Nu har han och Ulrica bestämt sig för att föra tillbaka tävlingen till ön. Paret har skrivit ett femårigt arrendekontrakt med ägaren av betesmarken och omgivande åkrar.

– Tanken är att det här ska bli återkommande. Det blir ett bra komplement till annat som sker under Skördefesten och jag tror verkligen att det lockar motorintresserade, säger Ulrica.

Förutom tävling sker flera shower. Christian Rudén ska bland annat visa sin traktor som är ombyggd från att gå på diesel till metanol.
Foto: Dennis Vos

De traktorer som är inbjudna har upp till 3 000 hästkrafter så det utlovas rejäla kraftmätningar.

– Det kan spruta eld ur avgasrören och det är väldigt häftigt. Det brukar locka många barn.

Flera veckor innan Skördefesten har paret varit på plats för att sätta upp skyddsstaket och lägga ut banan. Många nyfikna har redan frågat vad som är på gång.

– Det här drar nog man ur huse.

Förutom själva tävlingen, bjuds också på olika shower där fordon visas upp. Det blir också tävlingar för barn från sex år och uppåt. Dessa kallas garden pulling och sker med gräsklippare.

Paret Rudén har stor erfarenhet av att genomföra större arrangemang, eftersom de även driver Sveriges största traktorträff, Målilla traktor power weekend. De har också en plan på att återkomma med tävling i standardpulling, där öländska lantbrukare kan delta – och kanske utmana dem på fastlandet.

Läs mer

Öland

Chrous Mixtus ser fram emot Amerikakväll

Chorus Mixtus hade på måndagskvällen sitt årsmöte i Cirkelhuset i Löttorp. Det hanterades elegant av kvällens ordförande Johan Barkevall.

Öland

Ilkos missräkning: ”Klent resultat, ändå plus”

Efter flera goda år i följd gjorde Borgholm en ekonomisk dip 2019.

Öland

Börskrönika: Europas börser / börjar nu falla

För ett par decennier sedan gick en våg genom näringslivet, företagen skulle binda så lite kapital som möjligt i lager. ”Just in time” var slagordet. Istället skulle transporter ila från underleverantörer till sammansättningsfabriker med rätta komponenter i exakt tid - så sent som möjligt men alltid i tid.

Öland

Peter Boström: ”Vi har faktiskt Kalmar att tacka för att vi är vi!”

Det är tur att vi har Kalmar. Kalmar är på något sätt det som förenar oss ölänningar.

Insändare

Insändare: Olagligheter kring kooperativt äldreboende?

Politiken är överens om behovet av ett nytt särskilt boende i Mörbylånga kommun. Men vänstermajoriteten har fastnat för ett koncept med kooperativa hyresrätter (KHR), som en marknadsaktör har presenterat för dem. Nu vill man att fullmäktige ska besluta om upphandling av en ”samarbetspartner”, som bland annat ska bilda en ekonomisk förening för byggnation och drift av ett särskilt boende om 48 platser.

Öland

Personal på äldreboende avstängd: Knäade och tvingade ner äldre på golvet

När en boende på ett äldreboende i Mörbylånga kommun lyfte en knytnäve och knäade en personal gick denne till motattack. Det slutade med att två arbetskamrater fick ingripa för att rädda situationen.