SMHI: Stort regnområde närmar sig Öland

Det kan bli en riktigt regnig helg om SMHI:s väderprognoser stämmer.
Enligt SMHI:s prognoser under onsdagseftermiddagen kommer det nästan 20 millimeter regn i helgen.

Torkan har skapat stor oro bland bönderna. Det krävs stora regnmängder för att den första skörden ska bli bra. Men nu ser det ut som att deras böner har blivit besvarade.

Enligt SMHI:s prognoser närmar sig ett stort regnområde söderifrån som drar in över Sverige på fredag eftermiddag. Enligt den nuvarande prognosen på hemsidan kan det komma upp till 18 millimeter regn i helgen.

– Därefter kommer det att tidvis dra in skurar under hela helgen. De kan vara väldigt lokala och därför är det svårt att säga exakt hur mycket regn det kan komma, säger Max Lindberg-Stoltz, meteorolog på SMHI.

– Men ackumulerat över hela helgen ser det ut att komma ganska mycket regn men jag vågar inte säga hur mycket i millimeter, fortsätter han.

Natten mot söndagen drar det in ett nytt regnområde.

– Det är dock oklart var det kommer att vara som mest intensivt. Nu ser det tyvärr ut att hamna mellan Öland och Gotland men det kan hinna ändras.

Hur stor är risken att det inte kommer något regn alls?

– Vi har olika modeller som visar samma sak och har gjort det under en längre tid vilket brukar innebära att sannolikheten är stor att den stämmer. Jag tror verkligen att det kommer att regna men vet inte hur mycket.

Om prognosen stämmer innebär det att brandrisken minskar och SMHI kan dra tillbaka sin varning efter helgen.

Under onsdagseftermiddagen såg det även ut att bli regnigt nästa vecka. På måndag och tisdag kan lokala skurar dra in och på onsdag ser det ut som att ett nytt regnområde med ihållande regn drar in över Öland. Kanske upp till nio millimeter enligt SMHI:s prognos men den är osäker i nuläget.

Under torsdagseftermiddagen hade regnmängderna i SMHI:s prognos ökat. På fredag beräknas det komma 11,9 millimeter med start vid lunchtid och på lördag kan det komma 14,1 millimeter.

Onsdagens regnområde verkar inte längre beröra Öland.

Ny artikel om vädret:

Läs mer

Öland

Chrous Mixtus ser fram emot Amerikakväll

Chorus Mixtus hade på måndagskvällen sitt årsmöte i Cirkelhuset i Löttorp. Det hanterades elegant av kvällens ordförande Johan Barkevall.

Kultur

Musik: Stagneliusdikt blir singel med Trio Erici och Camerata Nordica

​Erik Johan Stagnelius anses vara en av Sveriges genom tiderna största poeter. En av hans mest älskade dikter, Amanda, har tonsatts och tolkats av många genom åren. Nu släpper öländska Trio Erici sin version. På inspelningen medverkar stråkmusiker från kammarorkestern Camerata Nordica och jazztrummisen Adam Ross.

Öland

Stormen: Fortfarande strömlöst och träd över hus

Räddningstjänsten på Öland har tvingats till flera utryckningar då vind och hagel drabbat Öland.

Öland

Peter Boström: ”Vi har faktiskt Kalmar att tacka för att vi är vi!”

Det är tur att vi har Kalmar. Kalmar är på något sätt det som förenar oss ölänningar.

Öland

Klart - nu säljs rekordlägenheten: ”Den dyraste”

8 480 000 kronor på bordet - och Borgholms dyraste lägenhet någonsin med ett kvadratmeterpris på 66 771 kronor är din.

Öland

SMHI: ”Klass 1-varning för högt vattenstånd”

Under onsdagseftermiddagen gick SMHI ut med en klass 1-varning för Kalmarsund.