1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Södra Öland – Soligast i Sverige

Nu har 2019 års tävling av Solligan avslutats. Hade Ölands södra udde varit med i tävlingsligan hade udden varit en solklar vinnare med sina 632 uppmätta timmar.
Hade Ölands södra udde varit med i tävlingen Solligan hade udden stått som vinnare med sina 632 uppmätta soltimmar.
Foto: Magnus Hellström

Vinnare för i år blev Svenska högarna med sina 618 soltimmar, rapporterar SVT nyheter som varje år presenterar vinnarna i Solligan. Traditionen att räkna flest soltimmar började redan 1990 och mäts från midsommarafton fram till den 15 augusti. SMHI har numera 19 stationer runt om i landet som mäter antal solskenstid. Tiden räknas när den direkta solstrålningen är mer än 120 watt per kvadratmeter.

Under 90-talet tog Ölands södra udde hem en hel del förstaplaceringar, sedan placerades mätutrustningen istället i Byxelkrok.

För tre år sedan köpte Mörbylånga kommun in ny mätutrustning till Ottenby som klarar SMHI:s krav för officiell mätning av antalet soltimmar, men än har inte den södra udden tagit tillbaka sin plats i SVT-tävlingen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Varför är inte Ottenby med i tävlingen?

– Alla SMHI:s officiella stationer redovisas. Det finns flera privata stationer i landet som inte kvalar in hos dem. Nu har de ju en på norra Öland och min gissning är att de inte vill driva en till på samma ö, säger Åsa Rasmussen gruppchef för väderredaktionen på SVT Nyheter.

Ölands norra udde kammade i år ihop sammanlagt 552 timmar och hamnade därmed på en sjätteplats.

Ottenby fågelstation skriver om antalet soltimmar på sin Facebooksida.