Annons

Solligan 2018: ”Öland är solsäkrast i landet”

Svenska Högarna - Öland 680 - 661.
Men vinsten i ”Solligan 2018” för den yttersta utposten i Stockholms skärgård ifrågasätts av tvåan.
– Solligan borde vara kopplad till turistorter där det finns människor, anser Mats Bengtsson, Intresseföreningen Ölands Norra.
ÖLAND • Publicerad 20 augusti 2018
Näst bäst i landet - endast besegrad av en mätare på en karg utpost lång ut i Stoclkholms skärgård. Under årets soliga noterade mätaren vid Neptuni åkrar på norra Öland 661 soltimmar.
Näst bäst i landet - endast besegrad av en mätare på en karg utpost lång ut i Stoclkholms skärgård. Under årets soliga noterade mätaren vid Neptuni åkrar på norra Öland 661 soltimmar.Foto: Michael Ståhl

Längst ute i Stockholms skärgård, drygt tre mil från närmaste fastlandsförbindelse, har vare sig reguljär båttrafik eller bofast befolkning förutom tillsynsmän av den 19 meter höga och rödmålade fyren - där har ni platsen som snuvade Öland på segern i SVT:s ”Solligan 2018”.

Mats Bengtsson, ordförande för Intresseföreningen Ölands Norra, är en av många som ifrågasätter om Svenska Högarna överhuvudtaget ska vara med i denna kamp om soltimmar.

Annons

– Precis vad vi pratat om häruppe, det borde vara turistorter där det rör sig folk och inte ute på någon kobbe där ingen är. Vår mätare är bland folk och passeras av minst hundratusen personer varje sommar - så ur den aspekten känns det lite lustigt. Och Karlskrona är likadant, de har också sin mätare långt ute på öarna.

Bittert?

– Nej, men om man ser solligan som en del av besöksnäringens marknadsföring borde det vara kopplat till turistorter.

– Och vi vann ”Fyrans” solliga, där var Svenska Högarna och liknande platser inte med.

Under den sista veckan i SVT:s solliga noterade Svenska Högarna 68 soltimmar, medan den av intresseföreningen finansierade mätaren strax norr om hamnen i Byxelkrok hade tio timmar mindre.

I sluttabellen, efter åtta veckor av tävling, hade Öland 19 timmar upp till förstaplatsen, 661 timmar kontra 680. Som trea kom Karlskrona med 646 timmar medan den rekordblåsiga högfjällsdalen Tarfala, strax öster om Kebnekaise-massivet, hamnade på nittonde och sista plats efter endast 347 timmar av mätbart solsken.

På SVT-väder ser meteorolog Nitzan Cohen en poäng i att ”alla får vara med”.

– Tidigare har det gjorts ett urval och då har vi fått kritik för det: ”Varför gör ni så, varför är den här inte med” och så vidare. Så då bestämde vi i oss inför denna sommar att alla de mätare SMHI tar data ifrån skulle få vara med, då kan inte någon säga att vi valt bort någon. Personligen tycker jag att det är bra att alla är med, säger tv-profilen till Ölandsbladet.

Omvänt får ni nu kritik från turistorter?

– Jo, men vad vi gör är att plocka fram fakta, där skiner solen mest. Vi gör det inte för att gynna turistnäringen.

Annons

Mats Bengtsson är ändå en nöjd man när han summerar årets säsong.

– Det viktiga är att vi ytterligare en gång bevisat att vi är solsäkrast i landet, Öland ligger alltid med i toppen. Vi befäster vår ställning, samtidigt som solligans betydelse blivit större och större. Den är en viktig del av vår marknadsföring.

Ni har pratat om att flytta mätaren till sin ursprungliga position, till Sjöstugans tak?

– Det är den bästa platsen, diskussionen pågår. Men allt är förenat med kostnader.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons