Ett Ögonblick: Spår i sanden – spår i livet

På Öland finns det många tillfällen att lämna spår i sanden. Utmed milslånga stränder och gott om soldagar. Spår som berättar om det som var.
En tyst vinterstrand i Böda Sand med penseldrag av tång.
Foto: Ann-Sofie Holmberg

En tidig sommarmorgon på en helt människotom strand. Bara spår efter gårdagens många sol- och badgäster. Och ett blåstilla hav som väntade på dagens händelser.

Stillhet. Ro. Njutning. Känslor som föds när inget liv hörs eller syns på den tomma stranden.

Inget syns utom spåren i sanden. De berättar om gårdagen. Och dagen innan. Och dagen innan. De berättar att stranden inte varit tom. De berättar att många längtande människor stannade till för att njuta av sand, sol, bad och sommar.

quote
December. Sverige är ett uppdraget, avtacklat skepp.

För att förstå vad som har hänt, på just den här platsen i universum, är det nödvändigt att se och försöka förstå spåren. På samma sätt som arkeologer på Öland alltid har letat efter, sett och tolkat spåren efter händelser långt tillbaka.

Spåren berättar, både då och nu.

Spåren på stranden berättar om människor som har kommit för att njuta av utsikten, av bad och värme. Spåren på stranden berättar också om naturen, hur den påverkar livet runt omkring oss. Vindar och vågrörelser fyller stränderna med tång innan de sköljs ut i havet igen och lämnar spår efter sig.

Spåren berättar både om sånt vi vill veta – och sånt vi inte vill veta eller orkar ta till oss.

Ändock.

För att förstå vad som har hänt måste vi se spåren av gårdagen. För att lära oss något om livet framöver måste vi se spåren av dagar som gått, tio år, tjugo år och åren dessförinnan.

Vi kan se spår att ta avstånd ifrån och aldrig göra om igen.

Vi kan se spår som inspirerar och tål att upprepas.

Låt ingen annan göra ditt val.

Livet handlar inte om dig

Livet handlar inte om dig,
om mig, om oss.
Det handlar om
den omtanke
vi ger
varandra.
Att leva är inte
detsamma som
hur mycket sol som
når mitt hjärta
utan hur mycket
som kan reflekteras i ditt!
Christina Björklund

Läs mer

Öland

Hotade poliser: ”Sätta kula i skallen”

”Jag ska peppra er, ni ska få en kula i skallen.”

Öland

Personal på äldreboende avstängd: Knäade och tvingade ner äldre på golvet

När en boende på ett äldreboende i Mörbylånga kommun lyfte en knytnäve och knäade en personal gick denne till motattack. Det slutade med att två arbetskamrater fick ingripa för att rädda situationen.

Öland

Kalmar VVS

1977 startades Kalmar VVS i källaren hemma hos Olof Abrahamsson. 1981 flyttade företaget till Industrigatan 1 och fick betydligt större lokaler. Några år senare tillkom även en butik. Idag ligger ”Bad & Värme Kalmar VVS och elmontage” på Storgatan och sysselsätter trettiosju personer.

Öland

Ana Yoga studio

Yoga i grupp, personlig yoga, graviditets-yoga eller mamma-bebis-yoga, det är huvuddelen av Anna Karlssons verksamhet i sitt företag Ana Yoga studio. Hon erbjuder också regndroppsmassage, som är en form av aromaterapi, samt massage med varma stenar.

Öland

Drömmen om en retro-butik

– Jag älskar att titta på danska program om antikaffärer och sådant, säger Charlotte Hage som, vid deras hus i Högsrum, sommaren 2019 öppnade Högsrums Retro & Kuriosa tillsammans med maken Mikael Hage.

Öland

Här är veckans Öbilder

Ett litet axplock ur de många bilder som läsare skickar in till Ölandsbladets instagramkonto #öbilden.