Stanken blir för mycket – vill ha skyddsjakt på skarvar

Skarvarna på Barnäsholmarna var orsaken till förra sommarens stank som drabbade Borgholm. Klagomålen var många och nu ansöker Borgholms kommun om skyddsjakt.
Skarvkolonin på Barnäsholmen orsakar bekymmer för invånarna i Borgholm och nu vill kommunen införa skyddsjakt.

Kommunen och näringsidkare fick ta emot många klagomål på den förfärliga stanken som med jämna mellanrum svepte in över Borgholm förra sommaren.

– Det är de 2 000 skarvarna som håller till på holmarna precis utanför Borgholm som orsakar lukten och när vinden ligger på mot Borgholm får vi stanken, sa fiskaren Ulf Åkerlund till Ölandsbladet.

– Det är 30 centimeter mellan varje skarv, det är kolsvart där ute. Just nu är det en sanitär olägenhet. Det är ett jäkla elände och det kommer bara att bli värre om ingenting görs, fortsatte han.

Nu ansöker Borgholms kommun om skyddsjakt på skarv till länsstyrelsen. Skälet som uppges är att skarvkolonin på Barnäsholmarna, som ligger precis utanför Kapelludden, under flera år har vuxit och sedan förra våren skapar den miljömässiga problem som kan leda till ekonomisk skada för turismen. Kommunen vill pricka ägg och skjuta eller skrämma bort vuxna fåglar på öarna.

De förklarar att klagomålen började strömma in till kommunen under våren 2018 och fortsatte i ominskad takt under sommaren. De klagande var allt ifrån näringsidkare till turister och privatpersoner i staden och gällde den ”starka och oangenäma doft” som orsakas av skarvkolonin.

”Vissa dagar när vinden låg på mot stranden var stanken så stark att människor inte ville vistas där”, står det i ansökan.

Nu har klagomålen återigen börjat strömma in och Borgholms kommun ser ingen annan utväg än skyddsjakt.

”Fåglarna skadar ekonomin genom att verka avhållande för allmänheten så att näringsidkarna i närområdet drabbas”.

Förra sommaren fick kommunen många klagomål från besökare och invånare i Borgholm på grund av stanken som skarvarna orsakade.
Foto: Alexander Jensen

Läs mer

Coronavirus

Hjärteslantar till 30 föreningar som hjälper äldre och sköra

Ölands bank kommer att tillsammans med kommunerna stötta många föreningar på ön som arbetar ideellt för att stötta ensamma och äldre som vill ha hjälp med att handla och uträtta andra ärenden.

Coronavirus

Silverlinjen om pausen: ”Inget val”

Tvärnit i kundunderlaget - därför ställer Silverlinjen in körningarna från och med måndag.

Öland

Drogade och våldtog exfrun - döms till åtta år i fängelse: ”Överbevisad”

Den 45-årige ölänning som stått åtalad för sex grova våldtäkter, grovt sexuellt tvång vid ett tillfälle, flera fall av kränkande fotografering, ofredande och dopningsbrott döms till ett åtta år långt fängelsestraff.

Öland

Byggnads efter gränspolisens tillslag: ”Det är människohandel”

Gränspolisens tillslag på en byggarbetsplats i Borgholms kommun avslöjade illegal arbetskraft.

Öland

Ledare: ”Allt det du och jag gör har betydelse!”

De senaste veckorna har visat varför jag älskar Öland och ölänningarna. Vi bryr oss faktiskt om varandra!

Öland

Börskrönika: Telebolag klarar nedgången bättre

Landets vid sidan om Ericsson mest spridda aktie, Telia med ca 400 000 direkta ägare, sänker förslaget till utdelning från 2:45 till 1:80 kr. Dessa 60 öre i minskad utdelning innebär att Telia får 2,7 miljarder kr mer i kassan.