Stoppade oljeläckan med container – pumpat upp 600 liter olja

Kustbevakningen har lyckats stoppa oljeläckan från vraket Finnbirch och lyckats pumpa upp 600 liter olja, som annars hade läckt ut i havet.
Kustbevakningen har använt en specialbyggd container för att stoppa oljeläckan. Där samlas oljan som sedan kan pumpas bort.
Foto: Kustbevakningen

För att stoppa oljeläckan från vraket Finnbirch använde Kustbevakningen en modifierad container. Den har vänts upp och ned över det läckande vraket som ligger på 82 meters djup. Via en slang upp till ytan kan oljan pumpas upp och containern tömmas regelbundet.

Kustbevakningen har tömt den två gånger, senast i onsdags förra veckan.

– Cirka 500 liter olja kunde omhändertas vid den andra tömningen som utfördes i onsdags. Det innebär att drygt 600 liter olja har hindrats från att läcka ut i Östersjön. Kustbevakningen kommer löpande att tömma containern till dess att vraket inte längre läcker, meddelar myndigheten via ett pressmeddelande.

Fartyget Finnbirch förliste 2006 utanför Öland till följd av en förskjutning i lasten ombord och i samband med detta dog två besättningsmän. 2007 anlitades ett brittiskt fartyg för att sanera oljan ombord men på grund av hur vraket ligger på havsbotten gick det inte att tömma all olja.

Oljeläckan upptäcktes i slutet av december av Kustbevakningen i samband med en rutinöverflygning.

Via en slang från containern kan Kustbevakningen pumpa upp oljan från vraket.
Foto: Kustbevakningen
De har tömt containern två gånger och har lyckats pumpa ut 600 liter olja.
Foto: Kustbevakningen

Läs mer

Coronavirus

Corkovic: ”Situationen är allvarlig - inte läge att åka till Öland”

Borgholms starke man Ilko Corkovic vädjar till alla att inte resa till Öland. Samtidigt poängterar kommunen att de som redan är här självfallet ska få vård om de behöver det.

Öland

Årsmöte med radioamatörer

Ölands Radioamatörer, SK7RN har hållit sitt årsmöte i IOGT-NTO-lokalen i Borgholm. Erik Nyberg, Böda, är omvald ordförande.

Coronavirus

Per Lublin: ”Stoppa påskfirarna vid Ölandsbron”

Per Lublin vill stoppa påskfirare när de kommer till Ölandsbron. Det skriver han i en interpellation till Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S).

Coronavirus

Hjärteslantar till 30 föreningar som hjälper äldre och sköra

Ölands bank kommer att tillsammans med kommunerna stötta många föreningar på ön som arbetar ideellt för att stötta ensamma och äldre som vill ha hjälp med att handla och uträtta andra ärenden.

Coronavirus

Silverlinjen om pausen: ”Inget val”

Tvärnit i kundunderlaget - därför ställer Silverlinjen in körningarna från och med måndag.

Öland

Byggnads efter gränspolisens tillslag: ”Det är människohandel”

Gränspolisens tillslag på en byggarbetsplats i Borgholms kommun avslöjade illegal arbetskraft.