Stort och smått på antikrunda på JAGS

Ryskt silver, JAGS-skulpturer, ett gammalt spritkök i gjutjärn och politikerporträtt som träskulpturer. Det var några av de saker som blev värderade när JAGS-museet ordnade en antikrunda tillsammans med Kalmar Auktionsverk.
Ella-Stina Engman, urspungligen från Hulterstad, hade med sig en stor vas som hennes far köpte på auktion i Kastlösa 1930. ”Jag fick veta att den är från Tyskland och hade varit värd omkring 1 000 kronor om den hade varit helt oskadad. Den har alltid funnits i mitt hem.”
Foto: Staffan Arvegard/N

Samlingssalen i museet var fullsatt när antikrundan startade. Alla hade fått nummerlappar så att man i tur och ordning skulle få visa sina tänkbara antikviteter för värderarna Daniel Johansson och Johan Andersson från Kalmar Auktionsverk.

Daniel inledde med en genomgång av olika föremål, deras värde och vad som kan skilja den ena från den andra.

– Ett föremåls värde är så skiftande. Vad vi kan hjälpa till med är det ekonomiska värdet, en sak som inte är värd några pengar alls kan ha ett mycket stort värde för den person som äger den.

Han tog exempel som en snusdosa i tro, inte värd många kronor men för honom väldigt betydelsefull.

– Det var min farfar som hade den och den är därför värdefull för mig.

Daniel Johansson från Kalmar Auktionsverk hade många saker som skulle värderas, alltifrån ringar till amerikanska hantlar i trä och ryska ljusstakar i silver. ”Det hade vi inte väntat oss att få se här. Se till att försäkra dem ordentligt.” I bakgrunden syns hans kollega Johan Andersson
Foto: Staffan Arvegard/N

När värderingen hos hon och kollegan Johan Andersson startade blev det genast liv och rörelse i lokalen. Små och större saker plockades fram ur kassar och kartonger.

En stol av Johan August hade tagits med av en privatperson för värdering. Daniel berättade att han hade sett en skulptur av den öländske konstnären första gången på en vanlig auktion i Lund 1980.

En privatägd JAGS-skulptur som samtidigt är ett bruksföremål. ”Det är fantastiskt, ett värde kan sättas till 50 000-60 000 kr”, säger Daniel Johansson från Kalmar Auktionsverk.
Foto: Maria Wiell

– Det blev inte särskilt dyrt, men idag får vi nog sätta ett pris på 50 000-60 000 kronor på den här stolen. Det är fantastiskt att ha en skulptur som samtidigt är ett bruksföremål som man kan använda i sitt hem, säger Daniel Johansson.

Senare under dagen hade en person med sig två mindre, tidigare okända, föremål av JAGS.

– Det är så man blir tårögd, sa de båda värderarna.

Marianne Hedelin är ordförande i stiftelsen som står bakom JAGS-museet. Hon berättar att museet har haft ett betydligt större antal besökare än tidigare år.

– Det är väldigt, väldigt roligt. Det beror säkert på att föremål härifrån var med på TV:s Antikrunda från Borgholms slott i höstas.

I början av 1900-talet snidade Teodor Petersson två ljusstakar som idag finns i Segerstad. ”Han var min mans farbror. Efter att ha varit med och ordnat med järnvägen här på Öland åkte han över till Amerika där han blev snickare”, berättar Marianne Petersson.
Foto: Maria Wiell

Läs mer

Öland

Chrous Mixtus ser fram emot Amerikakväll

Chorus Mixtus hade på måndagskvällen sitt årsmöte i Cirkelhuset i Löttorp. Det hanterades elegant av kvällens ordförande Johan Barkevall.

Öland

Ilkos missräkning: ”Klent resultat, ändå plus”

Efter flera goda år i följd gjorde Borgholm en ekonomisk dip 2019.

Öland

Börskrönika: Europas börser / börjar nu falla

För ett par decennier sedan gick en våg genom näringslivet, företagen skulle binda så lite kapital som möjligt i lager. ”Just in time” var slagordet. Istället skulle transporter ila från underleverantörer till sammansättningsfabriker med rätta komponenter i exakt tid - så sent som möjligt men alltid i tid.

Öland

Peter Boström: ”Vi har faktiskt Kalmar att tacka för att vi är vi!”

Det är tur att vi har Kalmar. Kalmar är på något sätt det som förenar oss ölänningar.

Öland

Personal på äldreboende avstängd: Knäade och tvingade ner äldre på golvet

När en boende på ett äldreboende i Mörbylånga kommun lyfte en knytnäve och knäade en personal gick denne till motattack. Det slutade med att två arbetskamrater fick ingripa för att rädda situationen.

Familj

Monica Backström har gått ur tiden

I en ålder av 80 år har formgivaren och designern Monica Backström, Kalmar, avlidit.