Syster Sol: ”Det här är årets roligaste spelning, det är min hemmapublik”

Isabel Sandblom, alias Syster Sol, har kommit till Öland för att medverka på Öland Roots. Ikväll, torsdag, framför hon tillsammans med 30 andra kvinnor en show utöver det vanliga.
Isabel Sandblom – Syster Sol – tillsammans med några av de 30 kvinnor som kommer att bjuda på en jubileumsshow på årets upplaga av Öland Roots, på torsdagkväll.
Foto: Annika Berglund

Isabel Sandblom har varit proffsmusiker i 18 år. Femton av dem har hon gästat Öland Roots under artistnamnet Syster Sol.

– Det här är den absolut bästa och mysigaste festivalen och eftersom jag trivs så bra och ser det som min hemmaplan brukar jag göra något extra varje år.

Redan som 11-åring började Isabel skriva dikter och musik och efter att ha gått på musikgymnasium blev musiken hennes liv. Hon uppträder på klubbar och festivaler, alltid med sitt eget material med inspiration från Västindien.

quote
Det här är Sveriges absolut bästa och mysigaste festival.

– Jag tror att jag har en alldeles egen musikstil, men visst är jag inspirerad av västindisk musik. Jag gillar reggaen med sina baktakter. Det finns också humor och alltid ett tydligt budskap i den musiken.

Du har varit med alla år på Öland Roots. Hur tycker du att festivalen har utvecklats under åren?

– Första åren var det ett par reggeaband tillsammans med lokala musiker som medverkade och det var nog mest kompisar till de som arrangerade festivalen som kom för att lyssna. Idag är det helt annorlunda, musiker från hela världen men även publik från många håll. Det är den mysigaste festivalen i Sverige, med en ålderssammansättning som jag inte tror finns någon annanstans.

Förutom att framträda som Syster Sol har Isabel det senaste året startat ett produktionsbolag under namnet GAL:ANT. Där arbetar hon med andra artister som ger ut musik.

– Jag samarbetar med flera artister, alla är kvinnor. Jag vill göra vad jag kan för att lyfta fram kvinnor. Genom åren vet jag av egen erfarenhet att kvinnor inte får samma support och samma möjligheter som manliga artister. Jag vill bidra till att vi skall få den plats som vi förtjänar, säger Isabel Sandblom.

Det kommer också att märkas på Öland Roots på torsdagkväll. Då bjuder hon på en show tillsammans med 30 andra kvinnor. Det blir en stor fest där hon hoppas att alla skall känna glädje, dansa och vara med och fira hur kul det är att vara kvinna.

Läs mer

Öland

Chrous Mixtus ser fram emot Amerikakväll

Chorus Mixtus hade på måndagskvällen sitt årsmöte i Cirkelhuset i Löttorp. Det hanterades elegant av kvällens ordförande Johan Barkevall.

Öland

Ilkos missräkning: ”Klent resultat, ändå plus”

Efter flera goda år i följd gjorde Borgholm en ekonomisk dip 2019.

Öland

Börskrönika: Europas börser / börjar nu falla

För ett par decennier sedan gick en våg genom näringslivet, företagen skulle binda så lite kapital som möjligt i lager. ”Just in time” var slagordet. Istället skulle transporter ila från underleverantörer till sammansättningsfabriker med rätta komponenter i exakt tid - så sent som möjligt men alltid i tid.

Öland

Peter Boström: ”Vi har faktiskt Kalmar att tacka för att vi är vi!”

Det är tur att vi har Kalmar. Kalmar är på något sätt det som förenar oss ölänningar.

Insändare

Insändare: Olagligheter kring kooperativt äldreboende?

Politiken är överens om behovet av ett nytt särskilt boende i Mörbylånga kommun. Men vänstermajoriteten har fastnat för ett koncept med kooperativa hyresrätter (KHR), som en marknadsaktör har presenterat för dem. Nu vill man att fullmäktige ska besluta om upphandling av en ”samarbetspartner”, som bland annat ska bilda en ekonomisk förening för byggnation och drift av ett särskilt boende om 48 platser.

Öland

Personal på äldreboende avstängd: Knäade och tvingade ner äldre på golvet

När en boende på ett äldreboende i Mörbylånga kommun lyfte en knytnäve och knäade en personal gick denne till motattack. Det slutade med att två arbetskamrater fick ingripa för att rädda situationen.