1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tobaksförbudet: ”Först och främst, vad gäller”?

Henrik Yngvesson (M) är också en av dem som har reagerat på den nya tobakspolicyn i Mörbylånga kommun. Han tycker bland annat att det måste bli tydligare vad som gäller.
Henrik Yngvesson (M) tycker att tobakpolicyn behöver förtydligas angående vad som gäller, vad som räknas in i policyn och inte.
Foto: Malin Edeborg

– Först och främst, vad gäller? Alla mötestid ska vara tobaksfri, det är inte ett totalförbud, jag vill problematisera detta. Eftersom jag snusar så använder jag då tobaksfritt snus med nikotin i under möten och vanligt snus annars, säger Henrik Yngvesson (M).

Han förklarar att personal också har undrat och haft synpunkter, till exempel på att som snusare behöver man inte ta en paus från arbetstiden, som rökarna gör, utan kan fortsätta jobba oavbrutet.

– Är det tobaken man är ute efter eller är det något annat? säger Henrik.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Enligt honom har åsikten vid beslutsfattandet om policyn varit att man inte kan rada upp alla de produkter som ska ingå i policyn. Henrik är dock av en annan åsikt:

– Om man inte gör det så finns det också utrymme för tolkningar, säger han.

Henrik är också inne på det här med sjukdomsrisker och snus och förklarar att det har varit mycket debatt om de skadliga effekternas vara eller inte vara.

– Ja, det kan ha skadliga effekter men ingen ökad risk för cancer vad man vet, säger han.

Henrik tror att det är möjligt att policyn omarbetas men troligen blir det i samband med utvärderingen av den 2021.

– Blir det helt åt fanders så kanske vi får titta på det tidigare, säger han.

För sin egen del som arbetande inom kommunen tänker sig Henrik en snusande fortsättning:

– Jag förväntar mig att det ska ges möjlighet för mig, utifrån policyn, att alla de tillfällen jag har möten kan jag ha tobaksfritt snus med nikotin i eller möjligen nikotintuggummin och övrig tid kan jag ha vanligt snus.