Välfyllda gårdsbutiker räddar sommarlunchen

Många gårdsbutiker runt om på Öland erbjuder det mesta som midsommarbordet bara måste ha, så som gräslök, dill, färskpotatis och jordgubbar.
Gunilla och Christer Strandå på Havtornsgården.
Foto: Staffan Arvegård/N/Ölandsbladet

Gårdsbutikerna finns utspridda över hela Öland och erbjuder ett brett utbud av närodlat och lokalt tillverkat. En varm sommarmiddag kan det passa med en enkel sallad och då går ingredienserna enkelt att finna i de mindre butikerna på ön.

Här följer ett litet urval av Ölands gårdsbutiker:

Arne Olssons gårdsbutik har öppet året om.
Foto: Carin Svensson

Arne Olssons Gårdshandel, Bredinge.

Arne är den tolfte generationen på gården i Bredinge. Gårdsbutiken har öppet året om och erbjuder vad den öländska skörden ger utefter årstiden. Det är allt från morötter, öländsk rapsolja, lök, potatis, bönor, ärtor, jordgubbar, äpplen, ägg honung och glass.

Lammbutiken i Äpplerum.

Inne i ladugårdslängan har tidigare gårdens oxar stått, nu är det en gårdsbutik där det nya och det gamla möts. På hyllorna inne i Matbo´n säljs honung från öländska bin, antingen som förädlad eller naturell, Det säljs även textil, marmelader, chutney, senap, ostar, bönchips, rapsolja och salami.

Stenladan, Algutsrum.

I samarbete med flera olika producenter i närområdet erbjuder Stenladan ett brett utbud av både egenodlade och närproducerade produkter. Här finns allt ifrån rotfrukter, grönsaker, bär, bönor, lök och surkål, blommor, närproducerade mathantverk men även mjölk, kött och ägg.

Stenladan, Veronica Thernström.
Foto: Malin Edeborg

Havtornsgården, Triberga.

Havtornsgårdens butik drivs med inriktning på ekologiska varor. Det finns bakverk från det egna gårdsbageriet, havtornsprodukter, safter, juicer, havtonspulver, frysta bär, sallader, sockerärtor, potatis, morötter, polkabetor, gulbeta, choklad , kaffe, linser, quinoa, mjöl, teer, lammsalami, rökt lammkött och tvålar. Har öppet torsdagar, fredagar och lördagar.

Norrgårdens gårdsbutik, Ventlinge.

”Vad gården ger och mycket mycket mer” är ett signum för denna gårdsbutik som finns mitt i världsarvet, utmed väg 136 i byn Ventlinge. Denna butik har öppet året runt och här finns ett stort sortiment av olika grönsaker, det mesta är odlat på gården. Från bland annat gårdens jordgubbar, havtorn och pumpor produceras sylt, marmelad, kryddor, vinäger, linolja.

Läs mer

Näringsliv Öland

Special: Näringsliv Öland

I torsdagens papperstidning fick ni med vår Näringslivsbilaga, späckad med artiklar om lokala företag.

Öland

Lennart drog rekordpublik

Årets andra tisdagsklubb på Nalen lockade rekordmånga deltagare då 38 Ölandsvänner bänkade sig i Stora salen på Nalen som dagen till ära fick ersätta den för församlingen urvuxna ordinarie möteslokalen Trocadero.

Öland

Formpress

Familjeföretaget startade 1996 och har utvecklats från ett litet företag med två-tre personer till ett internationellt företag med fyrtio anställda. Formpress gör i huvudsak brickor i björkfanér och trycker sina kunders motiv på dem. Och trots att produkterna finns i fyrtiotvå länder så är företaget ganska anonymt på hemmaplan.

Öland

Färjestadens hälsa och zonterapi

Med hjälp av zonterapi, öronakupunktur, strykningsterapi, healing, access bars och öronljus har Annika Dahlström, som driver Färjestadens hälsa och zonterapi, hjälpt människor att må bättre sedan i december 2014.

Öland

Ana Yoga studio

Yoga i grupp, personlig yoga, graviditets-yoga eller mamma-bebis-yoga, det är huvuddelen av Anna Karlssons verksamhet i sitt företag Ana Yoga studio. Hon erbjuder också regndroppsmassage, som är en form av aromaterapi, samt massage med varma stenar.

Öland

Drömmen om en retro-butik

– Jag älskar att titta på danska program om antikaffärer och sådant, säger Charlotte Hage som, vid deras hus i Högsrum, sommaren 2019 öppnade Högsrums Retro & Kuriosa tillsammans med maken Mikael Hage.