Varför är utländsk militär mer intresserade av Öland än svensk?

Plötsligt har ryska fartyg börjat söka nödhamn utanför Ölands kust igen. Det är lite för märkligt för att bara tro på ett rent sammanträffande.

Nu kommer väl ihåg hur det såg ut under det kalla kriget på 1970- och framför allt 1980-talet?

Fisketrålare och lastfartyg från öststaterna sökte nödhamn titt som tätt längs Ölands kuster. Vi såg dem i Högenäs vid Källa, Norra Möckleby och Bläsinge, Sandby borg och så vidare.

Från land uppmärksammade vi blinkande lampor från båtarna och i nattmörkret syntes utlandsregistrerade bilar av någon anledning ta utflykter i de öländska sjömarkerna.

Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Visst, gamla fiskare har berättat om en del vanliga smuggelutbyten, men ganska ofta var antennerna och radaranläggningarna på öststatsfartygen lite väl många och stora för en normal fisketrålare.

De senaste 25 åren har det tydligen inte blåst så mycket i Östersjön. För de där nödhamnslösningarna har i alla fall inte behövts sedan 1980-talet.

Eller har fartygen blivit känsligare?

I helgen var Norra Möckleby nödhamn för ryska lastfartyg. Norra Möcklebyborna såg från sina hem något förundrat på fartygen. Visst, det blåste 8-9 sekundmeter enligt SMHI, men det var ju inte direkt stormbyar. Och med sydliga vindar så torde väl Öland erbjuda begränsat med lä?

Bevisbördan ligger på åklagarsidan och helt enkelt är det inte att avgöra vad som är rätt eller naivt.

Men vi svenskar som bor närmast Kaliningrad börjar känna av det ökade militära intresset för vår region. Eller, det finns de som stoppar huvudet i sanden och kallar sådana signaler för ”krigshetsning”.

I samband med Nato-övningar de senaste åren så har Öland haft påhälsningar av drönare och husbilar registrerade i gamla öststatsländer.

Svenskt flyg har tvingats rycka ut för att markera mot ryska attackplan, vilket vid två tillfällen renderat i ljudbangar över Öland.

Vi har sett markeringsljus från ubåtsövningar flyta i land på östra Öland. Och det handlar inte om svenskt försvarsmaterial.

I en eventuell konflikt med Ryssland så riskerar Öland och Gotland att bli viktiga områden för att kontrollera Östersjöområdet, det handlar framför allt om luftvärn. Gotland har militariserats igen av det svenska försvaret.

På Öland känner vi den kyliga vinden från Ryssland.

Men när F17 i morgon onsdag flyger över södra Sverige i julgransformation så passeras platser som Sölvesborg, Malmö, Halmstad, Växjö och Kalmar - inte Öland. En liten undran finns det ju varför de utländska militärerna tycks mer intresserade av ön?

(Efter att denna text publicerades på nätet meddelade dock F17 att de flyger över ön).

Läs mer

Öland

Chrous Mixtus ser fram emot Amerikakväll

Chorus Mixtus hade på måndagskvällen sitt årsmöte i Cirkelhuset i Löttorp. Det hanterades elegant av kvällens ordförande Johan Barkevall.

Öland

Resultatchocken: ”Sötebrödsdagarna är över”

– En rejäl besvikelse. Sötebrödsdagarna är över.

Öland

Ilkos missräkning: ”Klent resultat, ändå plus”

Efter flera goda år i följd gjorde Borgholm en ekonomisk dip 2019.

Öland

Stormen: Fortfarande strömlöst och träd över hus

Räddningstjänsten på Öland har tvingats till flera utryckningar då vind och hagel drabbat Öland.

Öland

Peter Boström: ”Vi har faktiskt Kalmar att tacka för att vi är vi!”

Det är tur att vi har Kalmar. Kalmar är på något sätt det som förenar oss ölänningar.

Öland

SMHI: ”Klass 1-varning för högt vattenstånd”

Under onsdagseftermiddagen gick SMHI ut med en klass 1-varning för Kalmarsund.