Ett Ögonblick: Världen står i brand

Visst är det så. Även om vi vill se det eller om vi vänder bort ansiktet så kan vi inte förneka det. Världen står i brand. På så många sätt.
Efter bara ett par soltimmar under november så avslutades fredagen så här!
Foto: Privat / the_small_island

Världen står i brand – ett uttryck som vi använder oss av när det är något som vi upplever är skrämmande och farligt. Eld kan vara livsfarligt. Världens lunga Amazonas har brunnit ner, storbränder i Australien har lett till förödelse. Och vi har under året upplevt bränder på Öland som både har släckt liv och raserat besöksnäringar.

Världen står i brand, de farliga bränderna är många. De fysiska eldslågorna som bränner ner och förstår skogar, hus, djur och natur. Men också eldslågorna som göder våld och krig. Där människor har förlorat viljan att möta varandra och samtala. Där man från skyttegravar av motsatta åsikter och tankar slungar eldslågor mellan sig. I mitten finns de som inte kan skydda sig, kvinnor, barn och äldre.

quote
En gammal indian sa en dag till sitt barnbarn: ”Två gamla vargar krigar inom oss alla. Den ene är rädsla och hat, den andra vargen är kärlek och fred.” ”Vilken vinner?” frågade barnbarnet. Den gamle indianen svarade: ”Den vi matar mest!”

Men det finns också andra eldar. För några år sedan kallades det ”brinnande hjärtan”. Människor som är fyllda av engagemang och värme. Som är villiga att dela med sig av tid, rum, samtal, gemenskap. Kanske till och med bjuda på en kopp kaffe eller en måltid.

Vi är inne i en tid på året då det finns många, många möjligheter att visa engagemang. Att visa i handling att/om vi har brinnande hjärtan. Omtanke och givmildhet till människor som har det svårt i andra delar av världen. Men lika mycket omtanke och engagemang behöver de människor i vår närhet som har det svårt, är ensamma och inte ser fram mot de stora helgerna.

Världen står i brand. Det kan vara livsfarligt. Det kan vara en stor gåva, räddningen för några.

Det är upp till oss var och en vilken eld vi väljer. Låt oss visa att världen kan stå i brand för medmänsklighet och fred.

Tänd ljus

Tänd ljus, två ljus skall skina, för kärlek och för tro,
för dem som river muren och lägger ut en bro.
När fången får sin frihet och flyktingen ett hem,
tänd ljus för dem som gråter, och de som tröstar dem.
Tänd ljus, tre ljus skall flamma för alla som vill slåss
för det som är rättfärdigt, de söker stöd hos oss.
Förlora inte modet: trots allt är vi ju ett!
Tänd ljus och bli en låga för sanning och för rätt.

Läs mer

Coronavirus

Corkovic: ”Situationen är allvarlig - inte läge att åka till Öland”

Borgholms starke man Ilko Corkovic vädjar till alla att inte resa till Öland. Samtidigt poängterar kommunen att de som redan är här självfallet ska få vård om de behöver det.

Öland

Henric Borgström: ”För tidigt att tro att den ekonomiska krisen är över

För två veckor sedan 23 mars noterade Stockholmsbörsen årets botten nästan minus 30 procent från årsskiftet. Nu har det gått fyra veckor sedan det kraftiga börsfallet inleddes och börskurserna ligger fram till måndagsförmiddagen cirka 20 procent minus hittills i år.

Öland

Årsmöte med radioamatörer

Ölands Radioamatörer, SK7RN har hållit sitt årsmöte i IOGT-NTO-lokalen i Borgholm. Erik Nyberg, Böda, är omvald ordförande.

Öland

Historia och blues på berättarkväll

Som ett första evenemang i en ny satsning bjöd Annica och Jörgen Hedman, Föra trädgård, in till en berättarkväll med mat, historia och bluesmusik. Lokalen var fullsatt och publiken avnjöt soppa, wraps och kaffe med efterrätt medan Jörgen Hedman och Jan-Henrik Fallgren berättade, spelade och sjöng.

Coronavirus

Per Lublin: ”Stoppa påskfirarna vid Ölandsbron”

Per Lublin vill stoppa påskfirare när de kommer till Ölandsbron. Det skriver han i en interpellation till Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S).

Öland

Byggnads efter gränspolisens tillslag: ”Det är människohandel”

Gränspolisens tillslag på en byggarbetsplats i Borgholms kommun avslöjade illegal arbetskraft.