1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ett Ögonblick: Världen står i brand

Visst är det så. Även om vi vill se det eller om vi vänder bort ansiktet så kan vi inte förneka det. Världen står i brand. På så många sätt.
Efter bara ett par soltimmar under november så avslutades fredagen så här!
Foto: Privat / the_small_island

Världen står i brand – ett uttryck som vi använder oss av när det är något som vi upplever är skrämmande och farligt. Eld kan vara livsfarligt. Världens lunga Amazonas har brunnit ner, storbränder i Australien har lett till förödelse. Och vi har under året upplevt bränder på Öland som både har släckt liv och raserat besöksnäringar.

Världen står i brand, de farliga bränderna är många. De fysiska eldslågorna som bränner ner och förstår skogar, hus, djur och natur. Men också eldslågorna som göder våld och krig. Där människor har förlorat viljan att möta varandra och samtala. Där man från skyttegravar av motsatta åsikter och tankar slungar eldslågor mellan sig. I mitten finns de som inte kan skydda sig, kvinnor, barn och äldre.

quote
En gammal indian sa en dag till sitt barnbarn: ”Två gamla vargar krigar inom oss alla. Den ene är rädsla och hat, den andra vargen är kärlek och fred.” ”Vilken vinner?” frågade barnbarnet. Den gamle indianen svarade: ”Den vi matar mest!”

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Men det finns också andra eldar. För några år sedan kallades det ”brinnande hjärtan”. Människor som är fyllda av engagemang och värme. Som är villiga att dela med sig av tid, rum, samtal, gemenskap. Kanske till och med bjuda på en kopp kaffe eller en måltid.

Vi är inne i en tid på året då det finns många, många möjligheter att visa engagemang. Att visa i handling att/om vi har brinnande hjärtan. Omtanke och givmildhet till människor som har det svårt i andra delar av världen. Men lika mycket omtanke och engagemang behöver de människor i vår närhet som har det svårt, är ensamma och inte ser fram mot de stora helgerna.

Världen står i brand. Det kan vara livsfarligt. Det kan vara en stor gåva, räddningen för några.

Det är upp till oss var och en vilken eld vi väljer. Låt oss visa att världen kan stå i brand för medmänsklighet och fred.

Tänd ljus

Tänd ljus, två ljus skall skina, för kärlek och för tro,
för dem som river muren och lägger ut en bro.
När fången får sin frihet och flyktingen ett hem,
tänd ljus för dem som gråter, och de som tröstar dem.
Tänd ljus, tre ljus skall flamma för alla som vill slåss
för det som är rättfärdigt, de söker stöd hos oss.
Förlora inte modet: trots allt är vi ju ett!
Tänd ljus och bli en låga för sanning och för rätt.