Kalmar läns museum lämnar Eketorps borg

På tisdagsförmiddagen meddelade Kalmar läns museum att man inte längre kommer att driva någon verksamhet i Eketorps borg.

– Det varma vädret slog hårt mot besöksantalet 2018 med stora ekonomiska underskott som följd. Vi har arbetat in i det sista för att hitta en lösning som kunde säkerställa driften fem år framåt, men tyvärr.

Det säger museichefen Örjan Molander och uttrycker sin stora sorg över att man har tvingats ta beslutat att lämna Eketorps borg.

Verksamheten vid Eketorp har i flera år haft svårigheter att nå budget. Konsekvensen blir alltså att sommarverksamheten 2019 inte kommer att genomföras och att man även i övrigt avvecklar driften av borgen.

– Vår förhoppning är att Statens Fastighetsverk skall kunna hitta en aktör som vill satsa på borgen och som har bättre förutsättningar att utveckla verksamheten långsiktigt.

Redan nu finns det inbokade guidningar och pedagogiska program för skolor. Muséet undersöker om dessa kan genomföras på något annat sätt.

– Vi vill genomföra de bokningar som vi har idag. Om vi kommer överens med ägaren av borgen gör vi det på plats. Det är 350 skolbarn som det handlar om, säger museichef Örjan Molander.

Han konstaterar att beslutet om att avsluta driften vid borgen kom sedan man i det längsta hade inväntat besked från Mörbylånga kommun om att gå in med förlusttäckning för verksamheten.

– När de sa definitivt nej till pengar till driften insåg vi att vi måste avsluta vårt arbete.

Sommaren 2018 var det 5 000 besökare färre på Eketorps borg än åren närmast före. Det innebar att underskottet för året var omkring 680 000 kronor.

Två heltidsanställda i verksamheten kommer nu att få andra tjänster på muséet medan de tio säsongsanställda har fått besked om att det inte blir någon verksamhet i sommar.

Förra kommunalrådet Henrik Yngvesson (M), numera oppositionsråd i Mörbylånga kommun, tas med överraskning när han får höra om muséets beslut om avveckling.

– Det känns väldigt märkligt. Så sent som för ett par veckor sedan hade vi ett samtal med Statens Fastighetsverk och muséet om en utvecklingsplan. Vi tre parter skulle gå in med ökade medel för att kunna utveckla verksamheten ytterligare.

Läs mer

Öland

Chrous Mixtus ser fram emot Amerikakväll

Chorus Mixtus hade på måndagskvällen sitt årsmöte i Cirkelhuset i Löttorp. Det hanterades elegant av kvällens ordförande Johan Barkevall.

Öland

Ilkos missräkning: ”Klent resultat, ändå plus”

Efter flera goda år i följd gjorde Borgholm en ekonomisk dip 2019.

Öland

Börskrönika: Europas börser / börjar nu falla

För ett par decennier sedan gick en våg genom näringslivet, företagen skulle binda så lite kapital som möjligt i lager. ”Just in time” var slagordet. Istället skulle transporter ila från underleverantörer till sammansättningsfabriker med rätta komponenter i exakt tid - så sent som möjligt men alltid i tid.

Öland

Peter Boström: ”Vi har faktiskt Kalmar att tacka för att vi är vi!”

Det är tur att vi har Kalmar. Kalmar är på något sätt det som förenar oss ölänningar.

Öland

Personal på äldreboende avstängd: Knäade och tvingade ner äldre på golvet

När en boende på ett äldreboende i Mörbylånga kommun lyfte en knytnäve och knäade en personal gick denne till motattack. Det slutade med att två arbetskamrater fick ingripa för att rädda situationen.

Familj

Monica Backström har gått ur tiden

I en ålder av 80 år har formgivaren och designern Monica Backström, Kalmar, avlidit.