1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vrak läcker olja utanför Öland

Vraket efter fartyget Finnbirch läcker olja öster om Öland. Under torsdagseftermiddagen har kustbevakningen, räddningstjänsten, Ölandskommunerna och länsstyrelsen ett snabbkallat möte.
Fraktfartyget Finnbirch förliste utanför Öland 2006. Nu läcker fartyget olja. Men den nordliga vinden gör att Öland inte direkt hotas.
Foto: Sjöräddningen

– Vi bevakar, följer prognoserna och håller koll. Bedömningen är att det inte ska nå land, säger Ölands räddningschef Rutger Thuresson.

Det är kustbevakningen som upptäckt att fartygsvraket M/S Finnbirch börjat läcka olja. Omfattningen är ännu så länge begränsad och det ska röra sig om så kallad ”tunnare” olja.

Finnbirch gick under i en novemberstorm 2006 rakt öster om Kapelludden öster om Öland. Två människor omkom.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Fartyget hade 250 ton tjockolja och tio ton smörjolja ombord. Året efter förlisningen så sanerades fartyget på olja, så gott det gick.

– Man kom inte åt allting, beskriver Rutger Thuresson.

** Hur mycket olja finns det kvar på fartyget som nu läcker?

– Det ska röra sig om 100 kubik, säger Rutger Thuresson.

Det är inga extrema mängder, som vid kända svenska oljekatastrofer liknande den vid Tjörn då hundratusentals liter förstörde kobbar och stränder.

Vad är madrömsscenariot?

– Det är att vinden vänder, att oljan samlar ihop sig och blir tjock. Då finns risken att exempelvis fåglar som ligger i vikar drabbas, säger Rutger Thuresson.

Men även om vinden vänder och oljan skulle samla ihop sig så är kustbevakningen och räddningstjänstens bedömning att det i så fall skulle dröja tre dagar innan Öland skulle träffas av oljan.

– Och då hinner vi vidta åtgärder innan dess, säger Rutger Thuresson.

Kustbevakningen håller just nu koll på oljeutsläppet.