Gustav Schön: ”Se upp för fotbolls-trafficking”

gustav Schön

I veckan presenterade Smålandsförbundet serieförslaget till division 6. I år kommer Degerhamns IF, Högsrums FF och Persnäs AIF att ställas mot FC Primetime. Ett helt nystartat lag som ska ta sig upp i seriesystemet i en rasande takt, säger man. Spännande! I Barometern förklarar en av initiativtagarna att man kommer ha spelare från regionen och CIS-gymnasiet i Kalmar. ”Okej, fine!” tänker jag. Även om lag efter lag klappar igen eller tvingas slås ihop, då det verkar råda spelarbrist.

Det unika med FC Primtime är att de ska plocka in internationella spelare på turistvisum(tre månaders vistelse), fem spelare på våren och fem nya på hösten. Talanger från Central- och Sydamerika samt Afrika förmedlas via ett nätverk. Här någonstans har frukostmackan börjat vända sig i magen. För tajmingen är ingen vidare. Dagarna före jul gjorde flera myndigheter, däribland polisen, ett gemensamt tillslag mot flera företrädare för Växjö United (Ett lag som bestod av väldigt många spelare på turistvisum). Nu misstänks flera av klubbens företrädare för brott som bland annat människosmuggling och matchfixning.

Är FC Primetime det nya Växjö United? För tidigt att säga. Och ännu är inte Växjö-företrädarna skyldiga till något, utan endast misstänkta. Men den här satsningen får en givetvis att tänka på Växjö United. Därför bör detta experiment inte ses med blida ögon av verken media eller myndigheter.

Detta är en personligt skriven text i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Idagsläget kommer man inte kunna betta pengar på FC Primetime, vilket eliminerar matchfixningsrisken. Men det finns någon som ser pengar i detta. Och att det skulle vara genom att spelarna kommer fångas upp av större klubbar och på det sättet ge avkastning händer inte i division 6. Det är vi nog alla eniga om. Det spelar ingen roll om man gör 100 mål på tio matcher och att lagets matcher kommer webbsändas hjälper inte heller.

Satsningen kallas unik. Men se upp för ”fotbolls-trafficking”. Många gånger är inte en europeisk fotbollskarriär slutmålet för spelarna som anländer med turistvisum. Utan det är att skaffa sig ett nytt liv i Europa. Det menar doktor James Esson från Loughborough University. Han har forskat på vad han kallar för ”fotbolls-trafficking” i Västafrika. Den typiska processen för hur ”fotbolls-trafficking” går till har han punktat upp i tio punkter. Så här inleds processen menar Esson:

1. En agent eller organisation kontaktar spelaren fysiskt, ibland via internet, som säger att man kan fixa provspel i en europeisk klubb. (FC Primetime har ett nätverk som förser de med spelare)

2. Agenten/organisationen ber spelaren betala en summa pengar för att säkerställa provspelet. (Hur vet vi att FC Primetimes nätverk gör det här korrekt?)

3. Spelaren anländer oftast på turistvisum. (FC Primetimes spelare kommer hit på turistvisum)

Jag tvivlar inte på att de spelare som kommer till FC Primetime kommer få det bättre än Växjö-spelarna, som har känt sig lurade. Man säger att klubben tar alla kostnader, vad det nu innebär. Men det här nätverket som man använder sig av, eller mellanhanden om man så vill kalla det, hur tillförlitlig är det? Hur kan initiativtagarna bakom FC Primetime säkerställa sig om att spelarna kommer hit på schyssta villkor? Att de inte blir utnyttjade på vägen hit eller att spelarna själva utnyttjar systemet?

Det är inte helt obefogat att känna oro inför detta experiment. Det finns såklart solskenshistorier om spelare som slagit igenom. Men de är långt mycket färre än dem tråkiga historierna som vi är allt för vana att höra.

Läs mer

Öland

Het debatt om äldreboende: ”Nu vill man stressa fram ett beslut och kringgå diverse lagar”

Politikerna i Mörbylånga är överens om att det råder ett stort behov av särskilda boenden i kommunen. Lika överens i frågan om hur ett äldreboende ska byggas är de dock inte. Men efter en lång debatt fattades beslutet att upphandla en samarbetspartner, som i ett senare skede ska leda till att det byggs ett nytt äldreboende i Färjestaden.

Sport

Fotboll: Jukan tvåmålsskytt mot IFK Berga

Färjestaden revanscherade sig från säsongspremiären.

Öland

Börskrönika: Europas börser / börjar nu falla

För ett par decennier sedan gick en våg genom näringslivet, företagen skulle binda så lite kapital som möjligt i lager. ”Just in time” var slagordet. Istället skulle transporter ila från underleverantörer till sammansättningsfabriker med rätta komponenter i exakt tid - så sent som möjligt men alltid i tid.

Öland

Böda Röda Kors-krets har haft kretsstämma

Stämman hölls i Böda IK:s lokal och var välbesökt. Esa Ateva ledde förhandlingarna rutinerat.

Öland

Peter Boström: ”Vi har faktiskt Kalmar att tacka för att vi är vi!”

Det är tur att vi har Kalmar. Kalmar är på något sätt det som förenar oss ölänningar.

Familj

Monica Backström har gått ur tiden

I en ålder av 80 år har formgivaren och designern Monica Backström, Kalmar, avlidit.