Annons

Här är förutsättningarna inför helgens fotboll

För flera lag har säsongerna redan blivit definierade. Men vissa har fortfarande mycket att slåss för i avslutningen när många föreningar spelar årets sista matcher. Här är förutsättningarna inför helgens omgång.
Fotboll • Publicerad 28 september 2019
Björn Fjellströms Böda/Högby riskerar att halka ner på negativt kval i sista omgången om resultaten inte går lagets väg.
Björn Fjellströms Böda/Högby riskerar att halka ner på negativt kval i sista omgången om resultaten inte går lagets väg.Foto: Gustav Schön

Division 1, dam

Söndag: Karlskrona FF (8) - Färjestadens GoIF (4)

Annons

Kommentar: Karlskrona är ett av fyra lag som är indraget i bottenstriden inför sista omgången och hemmaspelarna bör vara rejält motiverade. Färjestaden har bara fjärdeplatsen att försvara, men är i grunden ett bättre lag. Vi säger 1-1 här.

Division 2, dam

Lördag: Ronneby BK (3) - Mörbylånga GoIF (12)

Kommentar: Det tuffa avslutningsschemat fortsätter för Mörbylånga som nu möter tabelltrean nere i Blekinge. Inget av lagen har egentligen något att spela för, men här får gästerna återigen fokusera på att hålla nere siffrorna, känns det som. 3-0.

Söndag: GAIF (7) - Ramdala IF (11)

Kommentar: Ett tunt och skadeskjutet GAIF har fyra raka förluster och kämpar med att få ihop matchtrupper under säsongsavslutningen. Men hemma mot nästjumbon Ramdala bör det absolut kunna bli tre poäng och trendbrottet får bli ett givet förhandstips. 2-0.

Söndag: RM IF (4) - IFK Karlshamn (5)

Kommentar: RM har chans att sluta trea som bäst och sexa som sämst inför de två avslutande omgångarna. Nu har man chans att hänga av Karlshamn i den fajten. Fyra raka segrar innebär ett favoritskap, men det här kan bli jämnt. Vi kör på 2-1.

Division 3, dam

Söndag: Bäckebo GoIF (10) - IFK Borgholm (3)

Annons

Kommentar: Borgholm kliver in i sista omgången med ett krav på sig att ta tre poäng mot jumbon Bäckebo och gärna vinna med ett par mål. Det bör gästerna klara utan större bekymmer. Men samtidigt måste tvåan Kalmar Södra/Hossmo förlora mot Emmabodas bilaga för att IFK ska knipa kvalplatsen. Det känns tufft. Jaja, det blir typ... 1-6 på Bäckebo IP.

Division 3, herr

Lördag: GAIF (9) - Lindsdals IF (5)

Kommentar: Säkrat kontrakt, negativt kval eller nedflyttning? Alla tre alternativ är möjliga för GAIF inför den sista omgången. Främst går man en strid med Saxemara om att undvika kvalplatsen. Båda lagen står på 19 poäng men Blekingegänget, som möter Pukeberg borta, har klart bättre målskillnad. Lindsdal har inget att spela för, mer än att försöka förstöra för ett krigande hemmalag. Det här känns vråltufft men en poäng räcker för GAIF om Pukeberg gör jobbet i toppstriden. 2-2.

Division 4, herr

Lördag: Färjestadens GoIF - Ängö BK

Kommentar: Egentligen ett helt avslaget avslutningsmöte mellan två mittenlag. Vilket gäng är mest motiverat? Färjestaden har tre raka förluster och lär vilja avsluta snyggt på hemmaplan. 3-2.

Lördag: Hossmo BK - RM IF

Kommentar: RM åkte ner i femman i förra omgången och avslutar division 4-sejouren mot Hossmo, som måste vinna för att fortfarande ha en liten chans att nå den positiva kvalplatsen. Hemmalaget får vara favorit, men detta riskerar att bli avslaget om Lindås-Långasjö tidigt tar ledningen mot Kalmar Södra. 3-1.

Division 5, herr

Annons

Söndag: SSG IF (2) - Trekantens IF (6)

Kommentar: SSG har släppt in näst minst antal mål i serien, Trekanten har gjort flest. Vilken egenskap vinner nu? Ska hemmalaget ta revansch för vårsäsongens 7-2-smäll i juni? Ett positivt besked från ”kanonerna” skulle vara välkommet inför kvalet, efter två mindre bra insatser. 2-1.

Söndag: IFK Borgholm (3) - IFK Påryd (1)

Kommentar: I början av höstsäsongen såg det här mötet ut att bli rejält hett. Men så blev det inte. Gästerna har redan vunnit serien, IFK är redan klart för kval. Hemmalaget visade bättre takter mot Tvärskog senast och lär vilja bygga på självförtroendet inför kvalet. 3-2.

Söndag: Böda/Högby (7) - Mörbylånga GoIF (4)

Kommentar: En ofantligt tung höstsäsong gör att Böda/Högby riskerar att svingas ner till negativ kvalplats i sista omgången. Gör man en sista kraftansamling inför derbyt och tar den poängen som krävs för att vara helt säkra? Ja, vi tror det. 2-2.

Division 6, herr

Söndag: Söderåkra AIK (9) - Persnäs AIF (8)

Kommentar: Persnäs är två poäng bakom ö-konkurrenten Högsrum inför sexans sista omgång. Lyckas man tränga sig förbi på mållinjen? Båda ställs mot lag som befinner sig under dem i tabellen. PAIF bör kunna ordna tre poäng om man tar sig fram i skördefesttrafiken. 1-3.

Högsrums FF (7) - Nybro IF Ungdom (10)

Annons

Kommentar: Högsrum har gått tungt och inte vunnit i de senaste fem omgångarna. Krysset mot Vissefjärda senast var visserligen starkt, men nu bör HFF-spelarna vara rejält sugna på att avsluta säsongen med en seger. Är man bara förberedda för uppgiften så bör man kunna lösa en trepoängare. 4-2.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons