1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ridsport: Tävlingsponny dog i tragisk olycka

Under hopptävlingen Världsarvshoppet i Risinge, Mörbylånga, skadades en ponny så allvarligt i hästtransporten, att den tvingades avlivas på platsen. Ponnyn tillhörde en av ryttarna i hemmaklubbens hopplag och skulle ha deltagit i allsvenskan.
– Det är mycket tragiskt och vi tänker på hästägarna, säger Nina Sabel, tävlingsledare.

Pia Funkquist är även hon tävlingsledare inom Mörbylångadalens Ridsällskap men fanns vid olyckan på en annan tävlingsplats. Hon bistod dock vid händelsen via telefonkontakt, eftersom hon själv är veterinär och också har lång erfarenhet som tävlingsledare.

– Det var en mycket tragisk olycka som hände när hästen stod i transporten. Alla inblandade fattade helt korrekta beslut och det fanns en veterinär på plats som gjorde den medicinska bedömningen. Jag kan konstatera att det fanns inga andra alternativ då hästen var mycket svårt skadad. Vi samrådde med överdomaren och efter en lång paus valde vi att fortsätta lagklassen. Händelsen är rapporterad men det finns inga anmärkningar på hur den hanterades, tvärt om, förklarar Pia Funkquist.

För Nina Sabel blev det en svår situation men resonemanget med överdomaren var tydligt.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

– Vi ville inte att ryttarna skulle åka härifrån med olyckan som minne, det var viktigt att de fick genomföra lagklassen som det var tänkt. Olyckan hade ju inget med själva tävlingen att göra. Vi var helt överens med överdomaren om detta.

Trots det inträffade kom alla tre hemmalagen till start och ett av hemmalagen gick till omhoppning.