Annons

”Var på vippen att ge upp” – så vändes trenden för Kyrkstafetten

Efter att ha varit en succé i årtionde var Kyrkstafetten på väg att läggas ner vid millenieskiftet då under 30 lag deltog.
– Vi beslutade oss för att ge det en chans till och våra nya idéer fick upp intresset igen, säger Calle Nilsson inför 40–årsjubileumet.
Friidrott, löpning • Publicerad 3 maj 2018
Ken Slättengren.
Ken Slättengren.

Som mest omkring 280 lag, i slutet på 80–talet. Och senaste åren har Kyrkstafetten blomstrat på nytt med runt 115 lag till start. Det är en pigg 40–åring som tar sig mellan kyrkorna på lördag. Men. Det var nära att traditionen upphörde efter drygt 30 år.

– Vi gjorde lika bra jobb som innan men stafett var inte lika inne, det var frustrerande och vi var på vippen att ge upp, berättar Kyrkstafettgeneralen Calle Nilsson, Högby IF.

Annons

2006 var det så lite som 27 deltagande lag.

– Men vi beslutade oss för att ge det en chans till.

Beslutet togs att flytta starten till Färjestaden, för att lättare kunna få in sponsorer. Det anordnades med grillfest efter att lagen gått i mål. Dessutom togs beslutet att starta upp korta banan som komplement, med sex sträckor istället för elva.

– Våra nya idéer fick upp intresset igen. Ganska snabbt blev det fifty–fifty i antal lag mellan långa– och korta banan. Att kunna springa stafetten som ett kompisgäng blev en extra dimension. Jag tror att det var en kombination av alla förändringarna som höll liv i Kyrkstafetten.

Förändringarna lyckades få fart på stafetten igen och när sedan löparboomen i Sverige tog fart för omkring fem år sedan så ökade lagen markant igen.

– Plötsligt vände det igen och nu har vi en stabil nivå över 100 lag.

Och om stafett var en omodern löptävling för drygt tio år sedan så är det tvärtom nu.

– Nu är det många som startar upp stafetter runt om i landet. Det är kul att en individuell sport även får visa en social sida i sådana här lopp.

Calle Nilsson.
Calle Nilsson.
Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons