Annons

Länsmuseet svarar om fornfynden

De senaste veckorna har många engagerat sig i fornfynden på Eketorps borg genom artiklar, insändare och diskussioner i sociala medier. Kalmar läns museum stödjer helt och fullt viljan och engagemanget för att det öländska kulturarvet ska vara tillgängligt för både ölänningar och besökare och att det helst ska visas där det främst hör hemma, på Öland och i det här fallet vid Eketorps borg.
Publicerad 22 september 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Eketorps borg.
Eketorps borg.Foto: Arkiv

Eketorp

Kalmar läns museum har tagit ansvaret för att uppmärksamma det öländska kulturarvet sedan starten 1871 genom att visa, berätta och engagera ölänningar och andra i det lokala kulturarvet. De senaste 17 åren drev vi också verksamheten på Eketorps borg, något vi var fast beslutna att fortsätta att göra även 2019 och framåt.

Annons

Trots stora ansträngningar under vintern, konstaterade länsmuseet i februari att det inte fanns förutsättningar för oss att fortsätta att driva Eketorp ensamma utan stöd eller förlustdelning. Kommunen meddelade strax efteråt att man var beredd att driva verksamheten i egen regi.

Museibyggnaden och utställningen på Eketorp ägs av Statens fastighetsverk. De utställda arkeologiska fynden ägs av Statens historiska museer och de har lånats in av Kalmar läns museum för att visas på Eketorp. Länsmuseet har genom avtal med Historiska museet hela ansvaret för fornfynden fram till årets slut. Ansvaret har varit en viktig del i länsmuseets drift av borgen. När det i februari stod klart att kommunen skulle överta driften av borgen, skrev vi till fastighetsverket och kommunen att de behövde ta ställning till om föremålen skulle ligga kvar i montrarna under länsmuseets tillsyn eller om montrarna skulle tömmas.

På ett möte den 19 mars sa fastighetsverket att de ville överta lånet av föremålen och skulle ta kontakt med Historiska museet. Länsmuseet informerade om behovet av förnyelse av utställningens innehåll och teknik. Vi tog på oss ansvaret för föremålen under hela 2019 trots att vi avvecklat vårt huvudmannaskap. Vi har ännu inte fått besked om fastighetsverket själva ska överta lånet och ansvaret för att ställa ut fornfynden. Vi har även påmint men inte fått något besked.

Under sommaren började vi undersöka hur inlånet skulle avslutas och fick klartecken från Historiska museet. Den 3 september skrev vi till kommunen och fastighetsverket för att meddela att vi skulle packa ner föremålen på Eketorp. Varken kommunen eller fastighetsverket har hört av sig sedan dess.

Efter Ölands hembygdsförbunds insändare skrev vi den 13 september till kommunen, fastighetsverket och hembygdsförbundet och förtydligade att vi gärna bidrar till en diskussion om hur museet på Eketorp kan förnyas och att det sannolikt går bra att göra ett nytt inlån. Hembygdsförbundet har hört av sig och ser fram emot en framåtsyftande diskussion och med hopp om en bra lösning. Fastighetsverket och kommunen har däremot inte hört av sig.

Länsmuseet har i dagarna varit i kontakt med Historiska museet om fornfynden och de ser gärna att föremålen visas på Öland. Om Statens fastighetsverk och Mörbylånga kommun tar initiativ till en förnyad utställning på Eketorp så bidrar länsmuseet gärna med inlån av Eketorpsfynden så att de återigen kan visas på plats. Tills vidare förvarar vi, utan dolda agendor, föremålen i länsmuseets museimagasin.

Med hopp om en bra lösning för det öländska kulturarvet.

Örjan Molander, Museichef

Jonas Hellberg (S), Ordförande

Christopher Dywik (KD), Vice ordförande

Annons
Annons
Annons
Annons