Annons

Överklagar – är öländska bidraget till Ironman lagligt?

Nu överklagas Mörbylånga kommuns beslut att bidra med 350 000 kronor per år till Ironman – fem år framöver.
– Jag har inget emot evenemanget men jag tycker inte det här är förenligt med kommunallagen, säger Anders Wassbäck (V).
Ironman • Publicerad 4 september 2018
Ironman får 350 000 kronor per år av Mörbylånga kommun. Nu prövas det avtalet.
Ironman får 350 000 kronor per år av Mörbylånga kommun. Nu prövas det avtalet.

Överklagan är skickad till förvaltningsrätten i Växjö för att pröva om det är lagligt att ge bidrag till Ironmantävlingen i Kalmar och på Öland.

– Jag har ringt och frågat en jurist och han kunde inte uttala sig tvärsäkert, då tycker jag det är bra att få det prövat, säger Wassbäck.

Annons

Det var för tre veckor sedan som ett nytt avtal blev klart där Mörbylånga bidrar till Ironman med 350 000 kronor per år till och med 2023. Ett avtal som är skrivet mellan Mörbylånga kommun och Destination Kalmar.

– Det är ett sätt för oss att synas och finnas med i arrangemanget, kommenterade Henrik Yngvesson då.

– Han brukar annars prata om att kommunen har kärv ekonomi, konstaterar Anders Wassbäck.

Han påpekar i sin överklagan att pengarna vidarebefordras till Ironman Sweden AB som tillhör en internationell koncern som på företagsmässigt grunder driver idrottsevenemang. Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet i Kommunstyrelsen ihop med (MP) .

– Men det här gör jag lika mycket som kommuninvånare. Jag har inget emot evenemanget men jag tycker inte det här är förenligt med kommunallagen att använda skattebetalarnas pengar till kommersiell verksamhet.

I överklagan hänvisas till kommunallagen där det står att: ”Kommuner och landsting får genomföra åtgärder för att allmänt främja näringslivet i kommunen eller i landstinget. Individuellt inriktat stöd till enskilda näringsidkare får lämnas endast om det finns synnerliga skäl för det.”

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons